blog

Varför onlinelistan

Onlinelistan är en katalog över webbplatser. Men vad är då egentligen en webbkatalog, kanske du undrar? Det är helt enkelt en webbplats som samlar andra webbsajter i en databas och kategoriserar dessa. Detta är ett sätt att presentera webbsajterna på ett organiserat sätt och låta användare av katalogen hitta dessa. Därmed påminner den på sätt och vis om en sökmotor, samtidigt som den även skiljer sig mycket åt från en sådan.

Så skiljer sig en webbkatalog åt från en sökmotor

En webbkatalog och en sökmotor har en sak gemensamt: bägge används för att hitta innehåll på nätet. Den stora skillnaden mellan dem är att sökmotorn använder algoritmer för att automatiskt upptäcka länkar. En webbkatalog kräver nämligen lite gammal hederlig mänsklig handpåläggning. Detta genom att en administratör manuellt lägger till nya webbsajter i katalogen.

En webbkatalog presenterar sedan de olika sajterna i en lätthanterlig lista. Sajterna delas in i olika kategorier och som användare kan du klicka dig fram och tillbaka mellan dessa. Därmed är det väldigt enkelt att hitta webbplatser inom en viss kategori via en webbkatalog. En sökmotor är istället mer användbar om du vill kunna hitta webbsajter utifrån ett specifikt sökord.

Så fungerar kataloger i praktiken

Onlinelistan är en webbkatalog där sajtägare kan välja att lägga till sina webbplatser i databasen. Detta görs mot en granskningsavgift som i skrivande stund ligger på 399 kronor. När du har skickat in din webbplats till katalogen och betalat avgiften kommer alltså en administratör att granska ditt tillägg.

Användare kan sedan hitta din webbplats på följande sätt:

  • De besöker webbkatalogen och får du ett antal olika kategorier presenterade för sig. Några exempel på sådana är: nöjen och fritid, personliga hemsidor, massmedia, politik och näringsliv.
  • Användare väljer sedan en kategori, till exempel samhälle.
  • I huvudkategorin finns ofta flera underkategorier för användaren att välja mellan. Om användaren till exempel väljer trafik presenteras denne för ett antal sajter inom kategorin.

På detta sätt kan en användare hitta webbplatser såsom Körkort Online, Trafikverket och Grönbil.se. Även din egen webbsajt kan alltså upptäckas av webbkatalogens användare på detta sätt!