WordPress skapades 2003 av studenten Matt Mullenweg, som tog open source-koden från b2/cafelog och lanserade den på nytt till ett mer skalbart verktyg för webbplatshantering. Sedan dess har det blivit en kraftfull CMS-plattform som kan användas för att hantera ett litet eller stort företag. Programvaran är gratis att använda, men du behöver en tredjepartsvärd för att göra den tillgänglig online.
WordPress tillhandahåller en mängd olika verktyg som hjälper dig att bygga en dynamisk och professionell webbplats. Du kan enkelt lägga till sidor och innehåll på din webbplats med det intuitiva användargränssnittet, och systemet låter dig tilldela olika nivåer av åtkomst till användare. Du kan t.ex. skapa ett bidragskonto som gör att någon kan skriva och redigera artiklar men inte publicera dem förrän de har fått godkännande från en administratör. Du kan också inkludera ett kommentarsavsnitt för varje artikel för att skapa engagemang hos din publik.
Det finns två huvudsakliga mekanismer för att organisera WordPress-inlägg: kategorier och taggar. Båda är användbara för att skapa en taxonomi av ditt innehåll för att hjälpa läsarna att hitta det, men de fungerar på olika sätt. Du kan till exempel använda en taggmolnswidget på din webbplats som visar en lista med ord som är relaterade till inlägget. Alternativt kan du skapa kategorier för att gruppera liknande artiklar tillsammans och organisera dem på ett mer traditionellt sätt.
WordPress är byggt för SEO (sökmotoroptimering). Den genererar ren, läsbar kod och stöder plugins för att optimera dina sidtitlar, metabeskrivningar och webbadresser. Dessutom kan den hantera e-handel via WooCommerce-pluginet. Det innebär att du kan sälja produkter och tjänster på din webbplats.
Vilka WordPress-teman är rätt för dig?
Ett tema är en förlängning av din WordPress-webbplats som ändrar det övergripande utseendet och känslan utan att ändra ditt innehåll. Teman innehåller en stilmall och erbjuder ofta alternativ i instrumentpanelen som låter dig ändra designelement utan att röra en kodrad. De innehåller också ofta mallar för specifika sidor, till exempel en sida med ett enda inlägg eller en sökresultatsida (om du använder ett WordPress-tema för e-handel).
Om du är nybörjare på att skapa webbplatser och inte har så mycket erfarenhet av design, är ett mångsidigt tema med ett brett urval av exklusiva demos ett bra val. Dessa teman har vanligtvis dra-och-släpp-byggare, omfattande anpassningsalternativ och plugin-kompatibilitet som gör att du kan bygga en professionell webbplats. Premiumteman är mer avancerade i sin funktionalitet och kräver vanligtvis en månads- eller årsprenumeration. De är bra om du vill ha ett mycket personligt tema med avancerade funktioner, inklusive integrerade dra-och-släpp-byggare, flera mallar och obegränsade färgval. De kan också ge förstklassig support via forum eller e-post.
Ett av de mest populära premiumtemana för WordPress är Divi, som erbjuder en komplett uppsättning funktioner som hjälper dig att skapa en fantastisk webbplats utan någon kodningskunskap. Detta tema innehåller en inbyggd layoutredigerare, kompatibilitet med de mest populära plugins och ett imponerande bibliotek med färdigt innehåll. Det har också en unik layoutstruktur som är optimerad för hastighet och SEO. Dessutom kommer det med en mängd olika visuella anpassningsverktyg, så att du kan ändra ditt temas färger, teckensnitt och andra inställningar från din instrumentpanel.
Så här bygger du en WordPress-webbplats
WordPress är ett populärt verktyg för personer utan någon kodningserfarenhet för att bygga webbplatser och bloggar. Det är gratis att använda men du måste köpa ett webbhotell för att hosta din webbplats. WordPress erbjuder också ett brett utbud av plug-ins och tillägg för att lägga till fler funktioner på din webbplats.
Några av dessa inkluderar integration av sociala medier, e-handel och ett Instagram-flöde. Många tillhandahåller också verktyg för att spåra webbplatsens prestanda, vilket är användbart för att göra förbättringar på din webbplats. Du kan anpassa utseendet och känslan på din webbplats genom att välja ett tema som bäst representerar ditt varumärke och budskap. Du kan även skapa en anpassad startsida för din webbplats, vilket ger besökarna en uppfattning om vad de kommer att hitta när de klickar sig vidare.
Du kan också skriva ditt innehåll i HTML om du vill ha mer kontroll över innehållets layout. Du kan till exempel infoga p>-paragraftaggar i din text för att skapa radbrytningar mellan textavsnitt. Du kan också ange en rubrik med hjälp av taggarna h1>, h2> och h3>. Dessa taggar konverteras automatiskt till en inläggstitel i webbadressen när din blogg publiceras.
WordPress är en skalbar plattform som kan hantera webbplatser av alla storlekar. Det är också lättare att använda än att handkoda en webbplats och kräver inte avancerad datorkunskap. Du kan även exportera dina data till en annan publiceringsplattform om du vill byta. Plattformen ger dig också möjlighet att dra nytta av SEO-verktyg (sökmotoroptimering) och tillhandahåller en baskod för mobilvänliga webbplatser.