Webbutveckling är mer än att bara skriva kod. Det handlar om att skapa en webbplats som uppfyller användarnas förväntningar på funktionalitet, navigering och prestanda. Det omfattar även estetiska element som att se till att länkar och knappar är tydligt markerade och visas så att besökarna inte behöver leta efter dem. Det är också mycket som händer bakom kulisserna: att logga in på en webbplats kräver en backend, som lagrar användarinformation och skickar den till frontend via webbläsarförfrågningar. Utan detta skulle webbplatser inte fungera. Frontend-webbutvecklare använder datorprogram som HTML och CSS för att skapa en webbplats som en användare kan se i sin webbläsare.
En webbutvecklare kan också använda bibliotek och ramverk för att göra det lättare att bygga vissa typer av webbplatser snabbare. De kan också köra linters och minifiers för att kontrollera att deras kod överensstämmer med standarder och är ren och effektiv. Under Internets tidiga dagar kodades dynamiska webbsidor direkt i språk som Perl och ASP. Dessa använde en ”mall”-metod där sidan på serversidan såg ut ungefär som den färdiga sidan på klientsidan och data helt enkelt infogades på platser som definierades av ”taggar”.
Vad är utveckling av webbsidor?
Webbsideutveckling är processen att bygga och designa webbplatser. Det innebär att man använder programmeringsspråk och programvaruverktyg för att konstruera det innehåll och gränssnitt som användarna ser när de besöker en webbplats. Front-end- och back-end-utvecklare använder en mängd olika programmeringsspråk för att designa och bygga de webbsidor som utgör en webbplats. HTML, CSS och JavaScript är de tre kodspråk som utgör grunden för utveckling av webbsidor. Dessa kodningsprogram definierar strukturen och layouten på webbplatser, hur information organiseras och visas och hur webbsidor interageras med. Webbutvecklare måste förstå hur man strukturerar och kategoriserar en webbplats för att se till att det är lätt för användarna att navigera och hitta vad de letar efter.
Detta kräver samverkan med andra team (som SEO och innehållsstrategi) för att säkerställa att de övergripande målen för en webbplats är tydligt definierade och förstådda innan något arbete påbörjas. Innan kodningen påbörjas är det viktigt att skapa en grov plan för webbplatsen som ger både utvecklare och kunder en uppfattning om hur innehållet kommer att läggas upp på enskilda webbsidor. Detta kallas ofta för en wireframe och kan göras antingen med penna och papper eller med onlineverktyg som Invision, Slickplan eller Mindnode. Detta steg hjälper till att förhindra förvirring eller meningsskiljaktigheter längre fram och är avgörande för ett smidigt och framgångsrikt projekt.
Kurser i webbutveckling
Kurser i webbutveckling kan hjälpa dig att bygga upp en online-verksamhet, arbeta hemifrån eller göra karriär som heltidsutvecklare. Lär dig hur man kodar och använder det perfekta programmeringsspråket för att göra webbdesigner till riktiga webbplatser, spel eller appar som fungerar korrekt. Som webbutvecklare är du den som hjälper företag att blomstra i den moderna världen genom att använda deras teknik. Oavsett om du är nybörjare eller professionell kan du komma igång med någon av dessa onlinekurser som lär dig allt om grunderna för webbdesign och utveckling. Varje kurs lär dig om olika språk, ramverk och verktyg för att göra dig till en webbutvecklare som kan skapa responsiva och vackra webbplatser som är kompatibla med alla enheter.
En av de mest populära kurserna på Udemy, denna specialisering börjar dig med HTML, grunden för alla webbplatser, och lär dig sedan hur du gör dem mer attraktiva och interaktiva genom CSS. Du får också lära dig att använda Bootstrap, som gör det lättare för webbdesigners att göra sina webbplatser mer organiserade och visuellt tilltalande. Slutligen kommer du att lära dig om JavaScript, som används för att lägga till animering och interaktivitet på webbplatser.
Designad av en professionell Bootcamp-instruktör, täcker denna kostnadsfria kurs alla grunderna i webbdesign och utveckling. Du lär dig bland annat att programmera i HTML, CSS och Javascript och att använda den mest populära webbplattformen, WordPress. Dessutom kommer du att utforska andra viktiga ämnen för webbutvecklare som jQuery, Node JS, Git och Github, API:er och back-end-teknik.
Få ut mesta möjliga av din utveckling av webbappar
- Att få ut mesta möjliga av din webbapp börjar med att göra en grundlig marknadsundersökning.
- Detta hjälper dig att förfina applikationens funktionalitet och bara inkludera kärnfunktioner.
- Du kan också använda prototyper för att validera applikationens användbarhet och användargränssnitt.
- Samla vänner, kollegor eller andra som är villiga att testa din app och ge feedback.
Vad är WordPress-plugins?
WordPress-plugins är extra kodbitar som integreras med kärnan på din webbplats så att du kan lägga till funktionalitet utan att röra kärnkoden. Det kan handla om att lägga till kontaktformulär, gallerier, spamkontroll, säkerhetskopiering och mycket mer. De flesta wordpress-plugins är gratis, men vissa är betalda. Betalda plugins utvecklas och underhålls i allmänhet av välrenommerade företag och har därför ett incitament att åtgärda buggar och hålla dem säkra. Ett recensionsplugin är ett bra sätt att engagera din publik i ditt företag och dina produkter. Många av dessa har flera funktioner som hjälper dig att skapa ett unikt utseende för dina recensioner och möjligheten att enkelt filtrera dem beroende på användarens preferenser. Vissa erbjuder också integration med andra plattformar för att hjälpa dig att generera fler recensioner för ditt företag eller dina produkter.
Om du letar efter en e-handelslösning har WordPress ett brett utbud av plugins som kan förvandla din webbplats till ett skyltfönster. WooCommerce är till exempel ett populärt val som låter dig lägga till produktsidor, ställa in valutor, erbjuda prenumerationer och differentierad prissättning och mycket mer.
Ett annat vanligt användningsområde för plugins är att förbättra webbplatsens hastighet. Att lägga till ett cachningsplugin som W3 Total Cache kan drastiskt minska laddningstiderna och som ett resultat öka sökmotorrankningen och användarnas engagemang. Andra populära plugins för att förbättra webbplatsens prestanda inkluderar integration av sociala medier, evenemangskalendrar, videogallerier, Twitter-flöden, Facebook-fanboxar och mer.