WordPress

Så här skapar du en webbplats med WordPress

Tanken bakom wordpress är att göra det möjligt för människor som inte kan något programmeringsspråk att skapa och hantera webbplatser. Det är inte bara bloggar, utan webbplatser av alla slag som onlinebutiker, portaler, projektwebbplatser och mer.

Programvaran är mycket enkel att använda, även för nybörjare som inte har någon erfarenhet av kodning. Att skapa en webbplats är lika enkelt som att lägga till sidor och innehåll, och det är möjligt att skapa vackra layouter med tusentals färdiga teman. Det finns teman som är utformade för nästan alla branscher, till exempel restauranger, läkarmottagningar och podcastwebbplatser. WordPress är en programvara med öppen källkod som licensieras under GNU General Public License, vilket innebär att den inte ägs av ett enda företag. Istället samarbetar hundratals utvecklare och användare för att förbättra programvaran, vilket säkerställer att den förblir gratis för alla att använda.

Utöver sin användarvänlighet erbjuder wordpress också möjligheten att anpassa din webbplats genom plugins som ger ytterligare funktionalitet. Du kan installera ett plugin för nästan vad som helst – från att optimera bilder till att öka säkerheten på din webbplats.

En av de viktigaste aspekterna av en webbplats är dess About-sida. Det är det första som potentiella kunder ser, så det är viktigt att den återspeglar ditt varumärke och ger människor en uppfattning om vad du handlar om. WordPress gör det enkelt att lägga till en About-sida, som kan användas för att dela din historia och få kontakt med din publik. Den kan också fungera som ett nav för dina andra sidor, inklusive profiler på sociala medier och kontaktinformation.

Så här får du ut mesta möjliga av din WordPress-webbplats

WordPress är en programvara som driver backend (den del där en webbplatsägare loggar in för att göra ändringar) och frontend (det som besökare ser på webben). Med systemet kan du skapa vilken typ av webbplats du vill, från bloggar till företagswebbplatser och till och med onlineportföljer. Det är enkelt att använda för icke-tekniska personer och kräver inte en datateknisk examen för att lära sig.

WordPress-webbplatser är flexibla och kan anpassas för att passa ditt varumärkes estetik. Det finns en inlärningskurva i början, men den blir intuitiv med tiden. Du kan hitta ett brett utbud av teman att välja mellan i den officiella temakatalogen och tredjepartsdepåer. Vissa av dessa är premiumteman och innehåller extra funktioner som kan förbättra din webbplats funktionalitet.

En stor fördel med WordPress är dess förmåga att cacha sidor, vilket innebär att när en besökare begär sidan sparar WordPress en version av den i minnet. Detta gör att sidan kan visas mycket snabbare än om den måste återmonteras från serversidans kod och databasförfrågningar varje gång. Ett högpresterande cachningsplugin, som W3 Total Cache, kan snabba upp din WordPress-webbplats dramatiskt.

WordPress har en inbyggd community som skapar och förbättrar plattformen. Som ett resultat av detta utvecklas den ständigt, med nya funktioner som läggs till hela tiden. Det finns många olika plugins att välja mellan, bland annat sådana som fokuserar på SEO, marknadsföring via nyhetsbrev, knappar för social delning och kontaktformulär.

Vad du ska leta efter hos en WordPress-värdleverantör

De bästa hostingleverantörerna för WordPress erbjuder snabb, säker och skalbar hosting för WordPress-webbplatser. De erbjuder en mängd olika abonnemang för alla behov och budgetar. De erbjuder också möjligheten att installera wordpress med bara några få klick. Vissa erbjuder också en gratis webbplatsöverföringstjänst och säkerhetskopior för att se till att din webbplats förblir säker. Du bör också leta efter ett webbhotell som erbjuder bra kundsupport, särskilt om du använder en mycket komplex webbplats med många plugins eller har andra tekniska frågor.

WordPress är ett kraftfullt innehållshanteringssystem som gör att du enkelt kan bygga och hantera webbplatser. Det används av miljontals människor över hela världen och uppdateras ständigt för att förbättra prestanda och säkerhet. WordPress har öppen källkod och är gratis att använda, men det kräver webbhotell för att fungera. Det finns två huvudsakliga former av wordpress-värd: delad och hanterad. Delad hosting för wordpress ger en specialiserad plattform som är optimerad för WordPress och inkluderar en automatisk installatör. Det är den mest prisvärda formen av wordpress hosting, men den kommer inte med lika många funktioner som hanterad wordpress hosting.

En bra hostingleverantör för wordpress tillhandahåller högpresterande infrastruktur och skalbarhet för alla webbplatser, oavsett om det är en e-handelsbutik, medlemssida eller nyhetspublikation. De bör också tillhandahålla extra backupalternativ för webbplatser med hög trafik som ändras ofta. Vissa inkluderar även ytterligare funktioner som är användbara för utvecklare, som staging-miljöer eller separata dev/production-konton. Kinsta erbjuder till exempel en unik prismodell där du väljer en plan baserad på din trafik och får tillgång till en rad funktioner som du annars kan behöva betala för separat.

Hur man blir en WordPress-utvecklare

En wordpress-utvecklare är ett proffs som arbetar med infrastrukturen i wordpress-ekosystemet eller hjälper kunder att skapa wordpress-webbplatser. Vissa specialiserar sig på att bygga plugins, block och teman för plattformen medan andra bygger och designar webbplatser. För att kunna utföra detta jobb behöver en wordpress-utvecklare en stark förståelse för både front-end- och back-end-utveckling.

Ett annat sätt att få ett jobb som wordpress-utvecklare är att hitta en frilansmöjlighet och börja bygga en portfölj med ditt arbete. Detta är ett bra sätt att visa upp dina färdigheter och kan göra det mycket lättare för potentiella arbetsgivare eller kunder att utvärdera dina förmågor. Förutom att skapa en portfölj är det också en bra idé att försöka hålla sig uppdaterad med den senaste utvecklingen inom wordpress-communityn. Det kan hjälpa dig att felsöka problem och hitta nya möjligheter att lära dig mer.

En karriär som wordpress-utvecklare kan verka utom räckhåll till en början, men det är viktigt att komma ihåg att allt är möjligt om du arbetar tillräckligt hårt. Genom att följa dessa tips och fokusera på de färdigheter som är viktigast för den här rollen kan du börja se din dröm om att bli wordpress-utvecklare gå i uppfyllelse.