Hälsa

Undvik utbrändhet som bemanningssjuksköterska

Då och då hör man om sjuksköterskor som drabbas av utbrändhet och utmattningssymtom. Därför är det viktigt att du arbetar förebyggande för att undvika utbrändhet när du jobbar som bemanningssjuksköterska. Detta för att du ska kunna få en så lång och givande karriär som bara är möjligt. Läs vidare för att ta del av handfasta tips som hjälper dig att arbeta proaktivt med denna fråga!

Tre råd för att undvika utbrändhet som bemanningssjuksköterska

Du kanske har kollegor och vänner som har drabbats av utmattningssyndrom? För att undvika att drabbas som utbrändhet när du jobbar som bemanningssjuksköterska bör du tänka på att:

  • Hitta ett sätt att få ut lite mer av ditt jobb. Det är lätt hänt att de personer som drabbas av utbrändhet plötsligt inte längre finner någon tillfredsställelse i sitt dagliga arbete. Därför är det viktigt att du försöker få ut lite mer av ditt jobb för att bibehålla denna känsla av tillfredsställelse. Till exempel kanske du tillskansar dig ny kunskap eller nya färdigheter som du kan applicera på ditt dagliga arbete. Genom att göra detta och få positiv feedback från dina patienter och kollegor kan du ofta känna dig mer tillfredsställd i din yrkesroll.
  • Ta ledigt ett litet tag vid behov. Känner du att du har låtit semestrar och annan ledighet fått stå åt sidan under de senaste åren? Då kanske du har ett behov av att försöka ta ledigt ett litet tag. Detta är ofta enklare att göra när du jobbar som bemanningssjuksköterska jämfört med när du är anställd av exempelvis din region. Många vårdarbetare är skyldiga till att negligera sin ledighet men det är samtidigt viktigt att du inte blir en “martyr” på din arbetsplats.
  • Få till stånd ett miljöombyte. Ibland kör vi människor helt enkelt fast i vår vardag. Då kan det vara viktigt att du får till stånd ett miljöombyte för att få till en förändring och göra saker och ting lite mer intressanta igen. Detta kan du bland annat göra genom att flytta eller byta jobb. Det kan kanske låta drastiskt men en sådan förändring kan faktiskt vara precis vad du behöver.