Nyhet

Så fungerar stambyten i Stockholm

Stambyte – visst låter det som ett bekant ord? Har du någonsin varit på jakt efter en lägenhet i Stockholm vet du att frågan om stambyte dyker upp förr eller senare. Den som ska sälja en lägenhet kan ha ett nyligen utfört stambyte som ett starkt argument vid försäljningen. Annars dyker frågan ändå upp under visningen.

Vem är det som bestämmer om stambyten?

Du som bor i lägenhet eller ska flytta behöver aldrig fundera på att anlita en firma för stambyte Stockholm. Bor du i hyresrätt i Stockholm är det hyresvärdens ansvar att planera och genomföra stambyten. Ifall du bor i en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som har ansvaret. Här kan du givetvis påverka men du är inte själv ansvarig för stambytet.

Hur ofta?

Det råder blandade meningar om hur ofta man måste byta stammarna i ett hus. Det finns flera skäl. En anledning är att hus och dess stammar byggs på olika sätt. Ifall stammarna har skötts genom spolning var tredje till femte år kan det också förlänga livslängden. Hur ofta ska man då byta stammarna i Stockholm? Ibland rekommenderas att man genomför stambyte efter cirka 30 år. Denna uppfattning grundar sig i att tätskikten i badrum brukar hålla ungefär så länge. För att slippa extra mycket jobb kan det vara praktiskt att genomföra stambyte och badrumsrenovering samtidigt. Ibland passar man på att renovera köket också. Lite mer konservativa bedömningar gör gällande att stambyte bör ske efter 40 till 50 år. Ifall din fastighet inte gjort stambyte på 60 år är det troligtvis hög tid.

Så går stambyte till

Ett stambyte kräver mycket planering. Det brukar ta uppåt 10 veckor per lägenhet att genomföra. Stammarna byts ut samt de mindre rören. Även om man ibland kan bo kvar under tiden innebär det en ganska obekväm tid. Det blir dammigt och bullrigt. Under vissa perioder saknas vatten. Därför är det inte så konstigt att frågan dyker upp så ofta i samband med lägenhetsaffärer.